Subskrybuje zawartość

Staropolskie, czyli jakie? Wyobrażenia i kreowanie kuchni staropolskiej wczoraj i dziś.

Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Katedra Etnologii i Antropologii Kulturowej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Staropolskie, czyli jakie? Wyobrażenia i kreowanie kuchni staropolskiej wczoraj i dziś.

Żurek staropolski to danie pojawiające się w menu większości restauracji serwujących tzw. kuchnię polską. Bigos, który wychwalany był przez Mickiewicza w Panu Tadeuszu, zrazy oraz inne specjały są wizytówką „naszej” kultury, nie wspominając o mitycznym schabowym. Bardzo chętnie odwołujemy się do tradycji kulinarnej sprzed wieków, ale czy zdajemy sobie sprawę ze złożoności podstawowego problemu: czym była i jest kuchnia staropolska? Czy zachwalając tradycyjną kuchnię wiemy, że ta, którą tak właśnie nazywamy, swój kształt zawdzięcza XVIII-wiecznej rewolucji kulinarnej? Z drugiej strony czy doszukiwanie się autentyczności i zgodności staropolskiej kuchni z historycznym obrazem jest dla etnologa najbardziej istotne? Zastanówmy się czym kuchnia staropolska, poza jedzeniem, dla nas jest. Jakie przemawiają przez nią wartości, jakie są argumenty za produkowaniem takiej żywności? Co deklarują producenci i jak dziś jest wyobrażana?

Przeczytaj cały tekst

Dodano

04.12.2009

Ul. Żurawia 4,  00-503 Warszawa
Tel. +48 22 5531616, fax +48 22 5531611
e-mail: info@pia.org.pl